Μαρία Πάτσαλου, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Πολιτισμού.

Το θεραπευτικό κέντρο «Κλεψύδρα» άνοιξε τις πύλες του στον Δήμο μας με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης, έγκυρης επιστημονικής διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας – αποκατάστασης σε παιδιά και οικογένειες με ιδιαιτερότητες. Στο τιμόνι και την διεύθυνση του κέντρου βρίσκεται μια νέα επιστήμονας, ένας άνθρωπος, γεμάτος όνειρα και στόχους για το μέλλον. Η ειδική παιδαγωγός, Κατερίνα Κυριάκου. Η συνάντηση μας, με γέμισε με συγκίνηση και θαυμασμό για όλα όσα η Κατερίνα βιώνει, ονειρεύεται και θέλει να προσφέρει. Παρόλο που την γνωρίζω από παιδάκι της ζητώ να μας συστηθεί με την επιστημονική της αυτή τη φορά ιδιότητα.

Η ειδική παιδαγωγός Κατερίνα Κυριάκου

Ονομάζομαι Κατερίνα Κυριάκου. Γεννήθηκα, διαμένω και εργάζομαι στην Αραδίππου. Σπούδασα ειδική και ενιαία εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές εμβαθύνοντας σε επιμέρους τομείς του επιστημονικού μου πεδίου. Παρακολούθησα επίσης ένα εντατικό πρόγραμμα εξειδικεύσεων, που θεώρησα ότι ήταν απαραίτητο για την επαγγελματική μου αρτιότητα και κατάρτιση. Ακολούθως εργάστηκα ως εθελόντρια σε ειδικά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στο ίδρυμα «Ηλιαχτίδα Ζωής». Το εργασιακό περιβάλλον όπου απασχολήθηκα μου χάρισε πολύτιμες εμπειρίες ζωής, οι οποίες με καθόρισαν τόσο σαν επιστήμονα όσο και σαν άνθρωπο. Τα ερεθίσματα ζωής που οδήγησαν στην επαγγελματική μου αποκατάσταση Ομολογώ ότι τα προσωπικά μου ερεθίσματα όπως και τα βιώματα της ζωής μου, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της επαγγελματικής μου κατεύθυνσης. Η μοναδική εμπειρία που βίωσα και βιώνω δίπλα στον αδελφό μου ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές κινητικές δυσκολίες, με ώθησε ενδόμυχα να επιλέξω την ειδική εκπαίδευση ως επαγγελματικό προσανατολισμό. Σήμερα ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, μπορώ και εγώ με την σειρά μου να βοηθήσω παιδιά που έχουν ανάγκη εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Το θεραπευτικό κέντρο «Κλεψύδρα»

Το κέντρο άρχισε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2018 και εδρεύει στην Αραδίππου. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες που προσεγγίζουν διεπιστημονικά κάθε περίπτωση στον τομέα της αξιολόγησης, θεραπείας και αποκατάστασης και συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς, ιατρούς των παιδιών και γονείς. Η ομάδα του κέντρου είναι αφοσιωμένη στη συνεχιζόμενη επιμόρφωση, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών σε παιδιά και γονείς. Η ομάδα που το επανδρώνει στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες όπως, παιδονευρολόγο, ειδικό παιδαγωγό , λογοθεραπευτή, συμβουλευτικό ψυχολόγο και μουσικοθεραπευτή.

Το όραμα και οι στόχοι μας

Όραμα μας είναι η «Κλεψύδρα» να καταστεί το αρτιότερο θεραπευτικό κέντρο στην επαρχία της Λάρνακας, με υψηλού επιπέδου επιστημονική εξειδίκευση, συνεχή επιμόρφωση, διαρκή εποπτεία, αγάπη και γνήσιο ενδιαφέρον για κάθε παιδί ξεχωριστά που ζητά την βοήθεια μας. Οι στόχοι του επιστημονικού μας προσωπικού είναι τόσο φιλόδοξοι όσο ταυτόχρονα και σημαντικοί. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να τους συνοψίσουμε έως εξής: • Παροχή εμπεριστατωμένης αξιολόγησης και θεραπεία σε παιδιά με δυσκολίες. • Εκπαίδευση σε ένα ευχάριστο, οικογενειακό, άρτια εξοπλισμένο και θετικό περιβάλλον. • Κάλυψη θεραπευτικών αναγκών του κάθε ατόμου ξεχωριστά με σεβασμό στην προσωπικότητα και ιδιαιτερότητές του. • Συνεχής επαγγελματική επιμόρφωση μέσα από τη μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας και έρευνας καθώς και μέσα από την συμμετοχή και διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Σε ποιους απευθυνόμαστε

Το κέντρο μας παρέχει τις υπηρεσίες του σε παιδιά με: • διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με/χωρίς υπερκινητικότητα • Διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας • Μαθησιακές δυσκολίες • Διαταραχές/ καθυστέρηση ανάπτυξης του λόγου ομιλίας • Γλωσσικές διαταραχές • Τραυλισμός • Αναπτυξιακή λεκτική απραξία • Πραγματολογικές διαταραχές • Φωνολογικές διαταραχές

Η αντιμετώπιση των παιδιών με ιδιαιτερότητες και η κοινωνία του σήμερα

Βρισκόμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι γονείς, η ευρύτερη οικογένεια αλλά και η κοινωνία γενικότερα έχει αποδεχτεί ότι κάποια παιδιά έχουν την δική τους «ιδιαίτερη ταυτότητα». Παράλληλα άρχισε να γίνεται κατανοητό ότι η απομάκρυνση των παιδιών με ιδιαιτερότητες από την κοινωνία, δεν εξυπηρετεί την ένταξή τους αργότερα σ’ αυτή. Η κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη των γονιών σήμερα, τους βοηθά, έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα να αποδεχτούν το πρόβλημα του παιδιού και κατ’ επέκταση να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Η ιδιαιτερότητα του παιδιού αποκτά τότε την πραγματική της διάσταση ως ένα πρόβλημα κοινωνικό και δεν βιώνεται μόνο σε ένα προσωπικό – ενδοοικογενειακό επίπεδο.

Η πεποίθηση της επιστημονικής μας ομάδας.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και ολόκληρη η επιστημονική ομάδα πιστεύουμε ότι η λειτουργική ένταξη, τύπος της σχολικής ένταξης, που λειτουργεί και στο σχολείο προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά με απλές, σοβαρές και πολλαπλές ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στόχος και σκοπός είναι να δώσει στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια, έτσι ώστε να οδηγηθούν σε μια άρτια γνωστική, συναισθηματική, αλλά και κοινωνική ανάπτυξη και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις. Έτσι θα μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικότερα ως ενεργά μέλη τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να υλοποιηθούν με τις κατάλληλες δομές υποστήριξης, δομές τις οποίες εμείς σαν θεραπευτικό κέντρο μπορούμε και έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε.

Το ταξίδι της «Κλεψύδρας» ξεκινά

Το ταξίδι της «Κλεψύδρας» έχει μόλις ξεκινήσει. Μια ομάδα από εξειδικευμένους επιστήμονες με πάθος και αγάπη για το λειτούργημα τους είναι πανέτοιμοι για να στηρίξουν κάθε παιδί και γονέα. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι πρέπει πάνω απ’ όλα να θυμόμαστε πως οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες χρειάζονται το καλύτερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε ,διότι μέσα μέσα από τη δική μας προσφορά, μαθαίνουν , ωριμάζουν, εξελίσσονται και εντάσσονται στην κοινωνία. Το θεραπευτικό κέντρο «Κλεψύδρα» θα αποτελεί από δω και μπρός ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στον τομέα της υγείας στον Δήμο μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας μας γενικότερα. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία!!