Εργοθεραπεια

Εργοθεραπεια

Τι είναι η Εργοθεραπεία;

Εργοθεραπεία είναι η τέχνη και η επιστήμη που βοηθά τους ανθρώπους να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές δραστηριότητες που είναι σημαντικές σε αυτούς.

Η παιδιατρική εργοθεραπεία είναι μία ειδικότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη, παρέμβαση και αποκατάσταση και εμπλέκει τη θεραπευτική χρήση των σκόπιμων δραστηριοτήτων και του παιχνιδιού. Η εργοθεραπεία έχει ως απώτερο σκοπό την εντόπιση και αξιολόγηση των διαφόρων δυσλειτουργικών στοιχείων στη συμπεριφορά ενός παιδιού, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και προσεγγίσεων. Καθώς και την βελτίωση και αξιοποίηση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων του παιδιού και εφήβου για την καλύτερη απόδοση του στο σπίτι και στο σχολείο.

Σκοπός της παιδιατρικής Εργοθεραπείας είναι η βελτίωση των λειτουργικών δεξιοτήτων οι οποίες είναι απαραίτητες στα παιδιά ώστε να λειτουργήσουν ικανοποιητικά στο περιβάλλον σε σχέση με την ηλικία τους προκειμένου να πετύχουν ότι είναι αναμενόμενο συμπεριλαμβανομένου:

\

το παιχνίδι (π.χ. να είναι σε θέση να παίξουν μόνοι τους ή με άλλα άτομα)

\

την προσοχή

\

την ικανότητα μάθησης (όχι μόνο γνωστικής αλλά και κοινωνικής, κινητικής και αυτοφροντίδας)

\

την κίνηση (συντονισμένη και επιδέξια χρήση μεγάλων και μικρών μυϊκών ομάδων του σώματος)

\

την αυτοεξυπηρέτηση (π.χ. ντύσιμο, μπάνιο, φαγητό, χτένισμα)

\

την οργάνωση του εαυτού τους (π.χ. να παίξουν μόνοι τους ένα παιχνίδι ή να ετοιμάσουν τη τσάντα του σχολείου τους)

Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο.

Νέλσον Μαντέλα

Το θεραπευτικό Κέντρο Κλεψύδρα παρέχει εμπεριστατωμένη αξιολόγηση και θεραπεία σε παιδιά με δυσκολίες και προσφέρει υποστήριξη στο οικογενειακό περιβάλλον.